Valse Crypto-ads: Google, Facebook zijn medeplichtig, zo niet schuldig…

Met betrekking tot de publieke perceptie nemen cryptokringen nog steeds een grijs gebied in beslag. Hoewel het gebruik van cryptocurrency’s zoals Bitcoin de afgelopen tien jaar duidelijk is geworden, is er nog steeds nogal wat scepsis in de hoofden van individuen die niet helemaal vertrouwd zijn met de werking van cryptocurrenties.

De sensationele associatie van de activaklasse met slechte acteurs en oplichters weerhoudt veel mensen er nog steeds van om aan boord van de crypto-bandwagon te komen, ondanks de verontrustende prestaties van de traditionele financiële en fiatvaluta’s in de afgelopen jaren. Ondanks de toegenomen regulering en de grote pruiken in de financiële wereld die hun gewicht in de schaal leggen achter deze opkomende markt, wat heeft de gemiddelde persoon ervan weerhouden om een alternatieve vorm van financiering uit te proberen?

Cryptocurrency’s kunnen hun ‚associatie‘ met criminaliteit niet van zich afschudden…

Talloze studies hebben aangetoond dat er geen unieke banden bestaan tussen crypto en cybercriminaliteit en dat ook crypto, net als het gebruik van contant geld, in contact komt met slechte acteurs.

Echter, deze studies komen er niet in, want het afgelopen jaar zijn crypto-scams naar voren gekomen als een van de fundamentele aandachtspunten van de cryptokapitaalruimte.

Ondanks de strengere regelgeving blijven crypto-scams bestaan op populaire contentplatforms als Facebook en YouTube, die zelden bestaan, met alle gevolgen van dien. Het feit dat er nog steeds gruwelijk veel opscheppende advertenties verschijnen op vertrouwde websites, maakt niet alleen een oneerlijke indruk op de industrie, maar ook op individuele gebruikers.

Hoewel de verre van ideale receptie crypto heeft ontvangen van het grote publiek kan niet allemaal worden toegeschreven aan advertenties die zweven rond de zoekmachine resultaten van Google en Facebook pagina’s, ze zeker bijdragen aan de algemene perceptie veel gebruikers hebben met betrekking tot crypto. Terwijl in de VS de Federal Trade Commission wel degelijk richtlijnen heeft met betrekking tot reclame en ‚waarheidsgetrouwheid‘, is er de afgelopen jaren een breed spervuur van advertenties met betrekking tot cryptocurrency’s op zeer veel websites verschenen.

Zijn ’s werelds grootste internetbedrijven medeplichtig?

Minder dan een jaar geleden was Facebook in het nieuws nadat een Nederlandse rechtbank de social media-gigant had bevolen om advertenties af te schaffen ter bevordering van ‚get rich quick schemes‘ waarbij een lokale beroemdheid – de Nederlandse miljardair John de Mol – in het spel was.

In de loop der jaren heeft Facebook zijn standpunt herhaald dat het geen enkele van de inhoud op zijn website zal controleren – maar dat het puur zal optreden als een aggregator van inhoud in zijn poging om de basisprincipes met betrekking tot de vrije meningsuiting te handhaven. Dit maakt het echter ook mogelijk voor slechte actoren om gebruikers die misschien niet zo goed bekend zijn met crypto of de beste praktijken uit te buiten om niet te vallen voor online oplichterij.

Interessant is dat men kan beargumenteren dat als niet-cryptogebruikers het doelwit worden van dergelijke advertenties, dit op zijn beurt een enorme barrière kan vormen tegen crypto-adoptie. In het proces dat tegen Facebook is aangespannen, had het samenvattende vonnis gelezen,

„De argumenten van Facebook dat het slechts een neutrale informatietrechter is en dus niet verplicht kan worden om te handelen, is niet aanvaardbaar“.

Op dezelfde manier was tech gigant Google betrokken bij een soortgelijk incident – het spelen van de rol van de enabler. Het reclameplatform van Google heeft de afgelopen jaren via zijn advertentienetwerk verschillende frauduleuze crypto-ads opgeleverd. Een Britse Bitcoin Loophole uitwisseling, CoinCorner, meldde eerder dit jaar dat het Google-reclame-algoritme een frauduleuze advertentie weergaf die leidde tot een spiegelwebsite van de uitwisseling, die zogenaamd bedoeld is voor phishing-doeleinden. CoinCorner’s Marketing Manager, Molly Spiers, had toen het probleem gemeld.

Hoewel ’s werelds grootste social media website en ’s werelds grootste zoekmachine operator geen vreemden zijn voor frauduleuze crypto-advertenties, is het ook logisch dat een van de grootste online video-sharing platformen – YouTube – dit voorbeeld volgt. Eerder in het jaar had Ripple Labs een rechtszaak tegen YouTube aangespannen voor het promoten en niet tegenhouden van XRP giveaway advertenties en andere imitators van het blijven adverteren op zijn platform. Een van de beschuldigingen in de rechtszaak had gelezen,

„Ripple heeft herhaaldelijk geëist dat YouTube actie onderneemt om de Scam te stoppen en verdere schade te voorkomen. Toch weigert YouTube, zelfs als hetzelfde schema steeds weer op het platform wordt gerepliceerd. Het antwoord van YouTube is jammerlijk ontoereikend en onvolledig.“